LSD =lysergihapon dietyyliamidi
Annostus – Ensimmäinen kerta kannattaa toteuttaa tutussa ympäristössä tuttujen ihmisten kanssa tai yksin. Aloittelijalle suositeltava annos on 1-2 lappua Se takaa selvän vaikutuksen olematta kuitenkaan liian intensiivinen. Syvempien kokemusten hakijat voivat ottaa useita lappuja. Vaikutus alkaa 20-60 minuutin kuluttua ja vaikutusaika annoksesta riippuen on 6–12+ tuntia. LSD toimii myös nieltynä. Jo yhdestä käyttökerrasta tulee toleranssia, joka poistuu noin kahdessa viikossa.
Turvallisuus ja yhteisvaikutukset – LSD on todella paljon tutkittu ja turvalliseksi todettu aine. LSD:n tappava annos on arviolta satoja kertoja suurempi kuin tyypillinen käyttöannos. Psykologisesti LSD on hyvin siedetty, pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei ole todistettu, mutta se saattaa kuitenkin pahentaa tiloja kuten skitsofrenia ja masennus. LSD ei aiheuta riippuvuutta, ja nopeasti kasvava toleranssi käytännössä estää sen jatkuvan käytön.
Bentsodiatsepiinit, opioidit ja jotkin masennus- tai antipsykoottiset lääkkeet kuten SSRI:t heikentävät LSD:n vaikutuksia. Tramadol saattaa LSD:n kanssa käytettynä aiheuttaa vaarallisen serotoniinisyndrooman.
LSD:n yhdistäminen alkoholiin tai muihin huumeisiin harvoin tuottaa toivottua tulosta, poikkeuksena kuitenkin MDMA (yhdistelmää kutsutaan termillä candyflip). MDMA nautitaan yleensä 1-3 h LSD:n ottamisen jälkeen ja yhteysvaikutusta pidetään erittäin miellyttävänä.
Vaikutukset – LSD:n tuottamat hallusinaatiot (visuaalit) ovat useimmiten ns. pseudohallusinaatioita, eli niitä ei voi luulla todellisiksi. Staattiset pinnat näyttävät eläviltä, värit korostuvat, pinnoilla näyttää olevan uusia tekstuureja, ja varsinkin silmät kiinni voi nähdä värikkäitä liikkuvia geometrisia kuvioita. Isoilla annoksilla vaikuttaa myös kuuloaistiin sekä voi aiheuttaa synestesiaa eli aistien sekoittumista, esimerkiksi äänet saattaa nähdä väreinä.
LSD:n psykologiset vaikutukset riippuvat voimakkaasti henkilöstä, aiemmista kokemuksista, fyysisestä ja sosiaalisesta ympäristöstä, mielentilasta ja annoksesta. Ajantaju muuttuu, aika voi vaikuttaa esimerkiksi hidastuneen tai kiertävän kehää. Asioita saattaa nähdä aivan uusista näkökulmista ja asioiden välillä näkee uusia yhteyksiä. Kasvattaa luovuutta. Ego pehmenee tai hajoaa kokonaan. Käyttäjä voi tuntea olevansa yhtä maailmankaikkeuden kanssa. LSD voi tuottaa jopa elämää muuttavia henkisiä kokemuksia. Suurilla annoksilla LSD:llä on myös dissosiatiivisia piirteitä.
Ei-toivotut vaikutukset – LSD voi aiheuttaa ahdistusta. Silloin on parasta tiedostaa sen johtuvan aineesta ja menevän ohi vaikutuksen loputtua. Saattaa aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten pahoinvointia, hikoilua ja huimausta. Tripin aikana on syytä juoda jotain ja mielellään syödäkin, vaikka se saattaa tuntua vaikealta, koska muuten seurauksena voi olla nestehukka. Tripille kannattaakin varata jotain helpposti syötävää ruokaa. Koska LSD on myös lievästi stimuloiva, tripin loputtuakin ei välttämättä pysty heti nukahtamaan.
Historia – LSD:tä valmisti ensimmäisen kerran sveitsiläinen kemisti Albert Hoffmann vuonna 1938 pyrkiessään kehittämään uusia lääkkeitä. Vuonna 1943 LSD:tä imeytyi tahattomasti hänen sormenpäidensä kautta ja hän havaitsi aineen olevan psykoaktiivista. Alkuun LSD:tä tutkittiin terapiakäytössä, mutta sen saavutettua suosiota 60-luvun vastakulttuurissa päihteenä LSD kiellettiin ja into tutkimukseen laantui. Tutkimusta LSD:n ja muiden psykedeelien hyötykäytöstä on kuitenkin aloiteltu uudelleen viimeaikoina. LSD:tä on tutkimuksissa toiminut hyvin alkoholismin hoitoon. Se auttaa myös Hortonin syndroomaan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti