lauantai 22. heinäkuuta 2017

Kannabis






Mikä?

"Kannabis on hamppukasvista valmistettava päihde- ja huumausaine", kertoo Wikipedia.


Kannabis on monelle se ensimmäinen kosketus (laittomien) huumausaineiden maailmaan. Kyseessä on kasvi, joka erittää kannabinoideja ja terpeenejä, mutta koko jutun juju on THC (tetrahydrokannabinoli). Perinteisesti kannabis on jaoteltu sativa ja indica -lajikkeisiin, mutta on olemassa myös laaja kirjo hybridejä näiden väliltä. Kannabis vahvistaa miltei kaikkien muiden päihteiden vaikutuksia, mutta sillä on myös positiivisia terveydellisiä vaikutuksia päihtymyksen lisäksi. Kannabista voidaan käyttää muun muassa kipuun, mielenterveysongelmiin, uniongelmiin tai ruokahaluttomuuteen. Sillä voi olla myös negatiivisia vaikutuksia. Kannabis voi aiheuttaa vainoharhaisuutta, psykoosin tai jopa skitsofrenian puhkeamisen. Kannabis itsessään ei aiheuta psykoottisia tai skitsofreenisia sairauksia, vaan se voi laukaista sellaisen sellaisella ihmisellä, jolla sellaiseen on jo alttius tai sairaus on jo ennestään olemassa. 






Laki


Kannabis on tällä hetkellä Suomessa laiton päihde, kuten myös monissa muissa maissa. Viimeaikoina sitä on kuitenkin alettu laillistaa eri tavoin ympäri maailmaa. Alankomaat on ollut perinteisesti se "pilvivaltio". Hiljattain kannabiksen kasvatus ja käyttö tietyissä määrin on laillistettu esimerkiksi eripuolilla USA:ta. Uruguay on maa, joka on ensimmäisenä koko maailmassa laillistanut kannabiksen kasvatuksesta käyttöön asti. Uruguayssa jokainen 18 vuotta täyttänyt voi apteekista ostaa kannabista enintään 40 grammaa kuussa. Suomessa kannabiksen katuhinta vaihtelee kymmenestä kolmeenkymmeneen euroon grammalta, joten 40 grammaa kannabista Suomen katukaupassa vastaa suurin piirtein tuhatta euroa (yksittäisinä grammoina myytynä). Kannabiksen kokonaisvaltaisella laillistamisella säästyttäisiin rikollisuudelta ja vähennettäisiin huomattavasti niitä haittoja, joita se laittomana päihteenä aiheuttaa.


Käyttö


Kannabista käytetään useimmiten polttamalla tai syömällä. Tärkein osa kasvista on sen kukinto. Kukinnon THC pitoisuus on suurin, mutta myös lehdet sisältävät päihdyttäviä vaikutuksia. Tyypillistä onkin kukinnon polttaminen (jointit, bongit, piiput, älyämpärit) ja lehdistä usein tehdään jotain syötävää tai juotavaa (esimerkiksi kaakao tai leivonnaiset). Kannabista myydään monissa eri muodoissa; kukintona, lehtenä, hasiksena (hasa/lätkä), leivoksina, suklaina, rajoja ei oikeastaan ole.


Vaikutukset

Kannabikseen ei voi kuolla. Suurimmat haittavaikutukset ovat samankaltaisia kuin tupakalla (mutta huomattavasti pienempiä), sekä tietysti mahdollisten psykoottisten sairauksien puhkeaminen. Kannabiksen päihdyttävä olotila on suurimmaksi osaksi miellyttävä, mutta se voi aiheuttaa myös ahdistavia olotiloja. Syke voi nousta, voi tulla huono olo ja pahoinvointia sekä sietämätön nälkä, joka ei tunnu loppuvan mitenkään. Yleisessä tiedossa olevia haittavaikutuksia on todistetusti liioiteltu järjettömin määrin. Esimerkiksi alkoholiin verrattuna kannabis on tuhatkertaisesti turvallisempi päihde.

Leafly tarjoaa kattavan informaation erilaisista lajikkeista ja niiden vaikutuksista. Kyseisen sivuston kautta voi ostotilanteessa helposti selvittää, mikä lajike sopii itselle parhaiten. Lajikkeita on niin paljon, että valinnanvaraa on, mutta perusvaikutus on oikeastaan aina sama. Olotila on usein rentoutunut ja voi tuntea itsensä "hitaaksi". Joskus taas olotila voi pikemminkin piristyä. Joskus voi tuntua, että poliisit ovat koko ajan selän takana. Vaikutukset ovat hyvin paljon riippuvaisia siitä, mikä lajike on kyseessä ja kuinka paljon polttaa. Kannabis vahvistaa jo pelkkiä tunteita, joten jos valmiiksi on jokin tietynlainen mielentila, se todennäköisesti voimistuu. 





Loppupeleissä kannabis on hyvin turvallinen päihde moneen muuhun verrattuna. Tosin joidenkin päihteiden kanssa sitä ei kannata käyttää samaan aikaan, koska tuloksena voi olla toisen päihteen eksponentiaalinen vahvistuminen ja huono olotila. Dokumentti The Culture High on katsomisen arvoinen aiheesta kiinnostuneille. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti